Naast onze investeringen in onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen, dragen wij onze kennis over op conferenties en investeren wij in onderwijs voor de wetenschappers van morgen.
Wetenschappelijke conferenties
Door onze deelname aan conferenties willen wij onze onderzoek data delen met de wetenschappelijke gemeenschap en discussie op gang brengen over het belang van deze data voor patiënten. In 2023 heeft Amgen Nederland 112 conferenties ondersteund.
Wetenschappers van morgen
De Amgen Foundation investeert al bijna dertig jaar in de bevordering van onderwijs in biotechnologie. Ook in Nederland is de Amgen Foundation actief middels de Amgen Biotech Experience. Zij werken samen met de Reizende DNA-labs en ondersteunen zo middelbare scholen met laboratoriumuitrusting en onderwijsmaterialen waardoor zij lessen kunnen geven over DNA-onderzoek.
In totaal zijn er acht Reizende DNA-labs ontwikkeld, waarvan de Amgen Biotech Experience er zeven ondersteunt. Naast de reguliere practica, hebben de Reizende DNA-labs & ABE Nederland de Leskist ‘Proef je PTC?’ ontwikkelt, waarmee docenten zelf het practicum in de klas kunnen uitvoeren met de bijgeleverde apparatuur, reagentia en lesmateriaal. In 2023 hebben zij in totaal 9.044 leerlingen bereikt.
Wat vinden docenten en leerlingen van DNA-labs? Bekijk het hier:
De Amgen Biotech Experience en Reizende DNA-Labs zijn een samenwerkingsverband aangegaan om leerlingen in Nederland, op school, een echte biotechnologische laboratoriumervaring te geven. Door middel van een practicum en gebruik makend van modern DNA-onderzoek maken zij kennis met actueel onderzoek over aansprekende thema's. Lees meer op: http://www.dnalabs.nl/
Wat ik het leukste vind aan dit DNA-lab is dat je kan werken en leren tegelijkertijd. De leerlingen krijgen meer verdiepende informatie over hoe DNA werkt. We kunnen forensische wetenschap in het echt beleven in plaats van het leren uit een boek. Dus we kunnen het echt meemaken.
DNA is een type molecuul in je celkern die je maakt tot wat je bent. Het beslist bijvoorbeeld of je een banaan of een mens bent, hoe je eruitziet... en tot op zeker hoogte ook wat je leuk en niet leuk vindt.
De Reizende DNA-lab is een project dat al ongeveer tien jaar loopt. We gaan naar middelbare scholen om scholieren kennis te laten maken met biotechnologie. We geven praktijklessen in bijvoorbeeld bioinformatica of het forensische onderzoek.
De Amgen Foundation steunt het Amgen Biotech Experience programma en de Reizende DNA-Labs om kennis en begrip bij scholieren te kweken. Op deze manier zijn ze zo niet alleen beter geïnformeerde burgers, maar zullen ze misschien ook een carrière in de biotechnologie of andere wetenschappelijke velden willen nastreven.
Wat ik heel leuk vind aan deze labs op middelbare scholen is dat scholieren zien dat er meer is dan alleen losse vakken. En dat vakgebieden gecombineerd kunnen worden om op die manier over meer kennis en informatie te beschikken.
Alles om je heen, alles heeft te maken met biotechnologie. Als er een nieuwe ontwikkeling is zullen wij dat allemaal merken en ervan profiteren. Ik denk dat het belangrijk is dat scholieren werken met DNA in een specifieke situatie zodat ze zien waar voor het gebruikt wordt.
Dat helpt ze om gemotiveerd te raken, om te leren waar DNA voor gebruikt wordt en waarom het belangrijk is te begrijpen hoe DNA werkt. Met deze labs kunnen ze concrete problemen onderzoeken en zelf zien wat het resultaat is.
Ik vond het feit dat we instrumenten konden gebruiken waar wij normaal geen toegang tot hebben het allerleukst. In de praktijk bezig zijn en gelijk resultaten zien is echt waanzinnig.
Ik vond de eerste proef waar we de functie van proteïne hebben onderzocht en het kijken in de database het leukste. Of iets van een mens of een dier was bijvoorbeeld. Dat soort dingen.
Dat is echt leuk, heel gaaf!
Daarnaast heeft Amgen Foundation programma’s zoals Amgen Master Teacher beschikbaar voor wetenschapsleerkrachten (STEM) om hen bij te scholen in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie en onderzoek en hen te inspireren met nieuwe onderwijsstrategieën in hun eigen klaslokalen.
We vertellen er hier meer over .