lungs
lungs

Biomarkers: De sleutel tot doelgericht behandelen van longkanker

Biomarkers: De sleutel tot het doelgericht behandelen van longkanker

In Nederland is longkanker de derde meest voorkomende vorm van kanker met 14.176 nieuwe gevallen gediagnosticeerd in 2019. Het is de belangrijkste oorzaak van kanker gerelateerde sterfgevallen (10.233 sterfgevallen in 2019)1 .

Longkanker is niet ‘één ziekte’: er zijn verschillende soorten en iedere soort longkanker is weer anders. Het is belangrijk om te weten over welke soort longkanker het precies gaat omdat er dan meer zicht is op het verloop van de ziekte en de behandeling ervan.

Biomarker testen voorspellen of een patiënt baat zal hebben bij een specifieke behandeling.

Wat zijn biomarkers?

Biomarkers zijn aanwijzingen in cellen of in het lichaam die iets zeggen over het gedrag en het type kanker. Biomarkers worden gebruikt om te analyseren wat voor een kanker het betreft en welke behandeling de beste kans heeft om aan te slaan. Zo vergroot het toepassen van biomarkers de kans op een succesvolle behandeling.

Hoe wordt er op biomarkers getest bij longkanker en waarom is dit zo belangrijk?

Bij biomarker testen wordt er in het laboratorium onderzoek gedaan met behulp van monsters van het tumorweefsel, of van lichaamsvloeistoffen zoals bloed of urine van een patiënt.2 Er wordt getest op de aanwezigheid van bekende mutaties. De testresultaten worden aan behandelaren verstrekt zodat zij de beste behandeling voor hun patiënten kunnen bepalen. Bij longkanker zijn de biomarkers vaak ‘driver mutations’, dat wil zeggen genetische veranderingen die ertoe leiden dat cellen ongecontroleerd groeien. Veel voorkomende mutaties bij longkanker zijn: KRAS, EGFR, BRAF, ALK, MET, ROS-1, NTRK.3

Voor de meeste patiënten bij wie de diagnose longkanker wordt gesteld, wordt het testen van biomarkers aanbevolen. Het is belangrijk de biomarker status te kennen om de meest geschikte behandeling te bepalen en daarover samen te beslissen.

Referenties

1Longkanker Nederland. Statistieken. Available at: https://www.longkankernederland.nl/longkanker/statistieken, Accessed juli 2021
2LunGevity Foundation. Biomarker Testing. Available at: https://lungevity.org/for-patients-caregivers/lung-cancer-101/diagnosing-lung-cancer/biomarker-testing. Accessed January 2021.
3ESMO. Metastatic non-small-cell lung cancer: ESMO clinical practice guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Ann Oncol 2018 [Updated September 2020]; 29 (Suppl 4): iv192–iv237. Available from: https://www.esmo.org/guidelines/lung-and-chest-tumours/clinical-practice-living-guidelines-metastatic-non-small-cell-lung-cancer