Ontdek hoe wij ons inzetten om de veiligheid van patiënten te waarborgen

Afgelopen september vierden we wereldwijd World Patient Safety Day, een dag die geïnitieerd is door de World Health Organization (WHO) om aandacht te vragen voor patiëntveiligheid. Amgen sluit zich aan bij deze belangrijke dag en zet zich in voor het welzijn van patiënten. In het kader van deze dag sprak ik met Iris Visser, Safety Manager bij Amgen Nederland, over het werk van haar team en het belang van patiëntveiligheid.

Het werk van de Farmacovigilantie Afdeling

De afdeling farmacovigilantie (pharmacovigilance) speelt een cruciale rol binnen Amgen. Iris Visser legt uit: "Ons team houdt zich bezig met geneesmiddelenbewaking. Het doel is om eventuele ongewenste gevolgen van Amgen geneesmiddelen te minimaliseren door bijwerkingen op te sporen en te analyseren."

Het Nederlandse Safety Team is verantwoordelijk voor de implementatie en uitvoering van lokale farmacovigilantie verplichtingen. Ze verwerken meldingen van bijwerkingen via verschillende kanalen, zoals via onze Patient Support Programma’s (PSPs), bijwerkingencentrum Lareb, literatuur en zelfs via sociale media. "We zorgen ervoor dat alle meldingen in onze veiligheidsdatabase terechtkomen en sturen follow-up brieven naar artsen om de medische informatie zo compleet mogelijk te maken," aldus Iris.

Het belang van patiëntveiligheid

Patiëntveiligheid staat centraal in het werk van Iris en haar team. "We zetten ons dagelijks in om de veiligheid van patiënten te waarborgen. Elk medicijn kan onbedoelde bijwerkingen hebben, en hoe meer we daarover weten, hoe beter we patiënten kunnen helpen," zegt Iris. Ze benadrukt het belang van het opsporen van bijwerkingen om deze te kunnen voorkomen en om patiënten de beste zorg te bieden.

Aandacht voor World Patient Safety Day

Amgen ondersteunt de World Patient Safety Day, een dag die dit jaar in het teken stond van het verbeteren van diagnoses. Iris vertelt: "Het thema ‘Improving diagnosis for patient safety’ benadrukt hoe belangrijk het is om tijdig en correct te diagnosticeren. Fouten in diagnoses zorgen voor 16% van de onbedoelde schade bij patiënten die voorkomen had kunnen worden."

Het is volgens Iris van groot belang dat deze dag onder de aandacht wordt gebracht: "Patiëntveiligheid gaat ons allemaal aan, en dat is waar Amgen voor staat: ‘to serve patients’. We willen bewustzijn creëren en actief bijdragen aan het verbeteren van de zorg." ." Daarom hebben we ook collega’s uitgenodigd om hierover meer te weten te komen in de vorm van een spel.

Het registreren van bijwerkingen

Het registreren van bijwerkingen is een prioriteit voor het Safety Team van Amgen. Dit begint bij het bewust maken van alle betrokkenen, zowel intern als extern, van het belang van het melden van bijwerkingen. "Elke nieuwe medewerker krijgt een training over farmacovigilantie verplichtingen, en we bieden jaarlijkse hertrainingen aan," legt Iris uit.

Het is essentieel om bijwerkingen te registreren, omdat dit nieuwe inzichten kan geven in de veiligheid van een medicijn. "Wanneer een medicijn beschikbaar komt, kan het worden gebruikt door patiënten met verschillende medische achtergronden. Door bijwerkingen goed te registreren, kunnen we ingrijpen als dat nodig is, bijvoorbeeld door een bijsluiter aan te passen of in het ergste geval door een recall uit te voeren."

Het helpen van patiënten

Tot slot hoopt Iris dat Amgen, naast het waarborgen van de veiligheid, wordt gezien als een zorgzame partner voor patiënten. "In een periode waarin patiënten al genoeg aan hun hoofd hebben, willen we dat Amgen wordt ervaren als een betrouwbare en behulpzame partner die altijd het beste met hen voor heeft."

Met dit streven naar veiligheid en zorg, onderstreept Amgen de waarde van patiëntveiligheid en sluit aan bij ons motto: Samen gaan we voor beter.


Celebrating World Patient Safety Day 2024
Danielle Stander, Elani Botha en Iris Visser