oncologische zorg thuis
oncologische zorg thuis
Maatschappij

Een onvergetelijke dag – Amgen fietst de Elfstedentocht voor Matchis 

Op vrijdag 6 september gingen 30 collega’s de uitdaging aan om voor Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, de Fietselfstedentocht te rijden. Een prachtige tocht langs de Friese elf steden, met een heel bijzonder doel voor ogen, het creëren van meer aandacht voor stamceldonatie.  

Jaarlijks krijgen duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt die deze vorm van kanker heeft kan genezen dankzij de gezonde stamcellen van een donor. De kans op een geschikte donor is echter klein, hierdoor is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich registreren. Met deze gedachte gingen mijn collega’s op pad en begonnen ze aan de tocht van 100 of 235 kilometer, waarbij ze niks tegenhield! Zelfs de hevige regen en de sterke wind konden niet op tegen het enthousiasme en de wilskracht van mijn collega’s. 

Zelf was ik ook in Bolsward waar ik samen met Janine van Iterson van Matchis en nog een collega, flyers uit heb gedeeld om meer bewustzijn te creëren onder de mensen over stamceldonatie. Ook wij zijn dus op pad geweest om zo veel mogelijk donoren te werven. Dankzij iedereens inzet, enthousiasme, toewijding en de sponsoren kunnen de registratiekosten van ongeveer 660 nieuwe donoren gedekt worden. Is dat niet geweldig? 

Het gevoel van samenhorigheid en de wil om een verschil te maken, maakt deze dag onvergetelijk. Wil je zelf ook een bijdrage leveren of stamceldonor worden? Neem dan een kijkje op de website van Matchis. Samen kunnen we levens redden! 


Eliza Akkermans – stagiair communicatie 

Bekijk hieronder een impressie van de fietstocht: